pytania

8 lipca 2014 10:37

Witam. Pytanie kieruję do Pana Michała :) Jestem zwolennikiem naturalnego nabierania masy i nie stosuję nic oprócz białka/serwatki WPC (na razie zaczynam suplementację, więc chcę zostać przy tym). Otóż zastanawiam się czy lepiej przygotowywać swoją pierś kurczaka na parze czy zostać przy smażeniu? Mój posiłek wymaga 30g białka, 45g ww oraz 13g tłuszczu, a 416 kcal zamyka całość. Gotowane na parze 250g ziemniaków da mi węglowodany i trochę białka, za to 100g piersi daje resztę. Brak mi tylko tłuszczu, który uzupełnię tranem czy omega-3. Wydaje mi się to idealnym rozwiązaniem.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
25 września 2014 21:56

Cześć czy moge robić do szkoły na przykłąd kanapki z serem żółtym ? Jest to dobre źródło białka ? Celem jest masa.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
22 stycznia 2014 16:26

Witam mam pytanie czym mam podbić kalorie jakie produkty jeść jeśli w ciągu dnia moje zapotrzebowanie wynosi 2800 kcal

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
20 stycznia 2015 14:32

Witam, jeżeli w ciągu dnia ułożę sobie dania tak aby doszło do nadwyżki kalorycznej ( obliczam na stronie sfd - kalkulatory), i bede miec tą nadwyzkę o 200-300 kcal.
Moje pytanie brzmi: jeżeli np moje zapotrzebowanie na białko to 109 g. a po ułożeniu sobie tych dań wychodzi mi prawie dwa razy tyle to czy jest coś w tym złego?. Oczywiscie przy tym węgli też jest więcej niż w zapotrzebowaniu , jednak nie aż tak tyle. Jedynie tłuszczy jest `na styk` lub trochę mniej.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
18 listopada 2015 00:34

chciałabym zmienić dietę na białkowo-tłuszczową, lecz wiem, że zwiększenie ilości tłuszczy i białek musi odbyć się kosztem węglowodanów. jaki jest mniej więcej stosunek procentowy tych makroskładników aby nie spowodowało to zbytniego przyrostu tkanki tłuszczowej. czy chcąc zdobyć trochę więcej masy mięśniowej jest polecana ta dieta?
od niedawna spożywałam ok 200 g węglowodanów, 100 g białka i 25-30 tłuszczy. kierując się pewną zasadą: węglowodanów 4g/kg masy ciała, białka 2g/kg, tłuszczu 0,5g/kg. nie dostrzegałam zbytnio pozytywnych efektów a co więcej czułam niedostatek kaloryczny pożywienia, zresztą co się dziwić skoro to wychodziło ok 1400 kcal a moje zapotrzebowanie wynosi ok 1600-2000?

26 sierpnia 2014 21:11

Cześć mam pytanie odnośnie ostatniego posiłku. Ile godzin przed snem powninen on być spożywany ? Może on być obfity ? Co najlepiej zjeść na ostatni posiłek ? Z góry dziękuje za odpowiedz :)

16 kwietnia 2014 12:05

Witam, moje pytanie brzmi: czy wliczać warzywa do bilansu kalorycznego? I jescze jedno pytanie jem płatki owsiane 100 gram dziennie w tym jest 20 gram białka wliczać te białko do bilansu? Z góry dzięki za odpowiedź.

24 listopada 2014 23:12

Witam uprzejmie, zacznę od tego że rok temu rozpoczęła się moja przygoda z treningiem siłowym. Trenuje 4 razy w tygodniu. Po 2 miesiącach po konsultacjach z ludźmi trenującymi oraz trenerem rozpocząłem zmiany w swojej diecie, celem była i jest masa. W dni treningowe zacząłem jeść mniej więcej 3000 kcal, w dni nie treningowe około 2600 kcal. Moje przykładowe dzienne menu wygląda następująco:

1. Rano 6:30 - banan (rano nie jestem w stanie zjeść normalnego śniadania, męczę się nawet z bananem)
2. W pracy 8:00 - 8:30 - płatki musli z orzechami z mlekiem o obniżonej zawartości laktozy
3. 12:00 - 13:00 - 100 g ryżu parabolicznego/brązowego/kaszy gryczanej/makaronu pełnoziarnistego/300-400g ziemniaków, 100-150g piersi z kurczaka, warzywa
4. 16:30 - zestaw jak punkcie 3
5. 19:00 - 19:30 - Omlet z 6 białek jaj, 2-3 żółtek, 100 gram płatków owsianych, cynamon, czasami starte jabłko, 5 słodzików (jest to mój przed treningowy posiłek, ostatnio zamiast omleta jem jednego lub dwa banany), przed treningiem 5g monohydratu kreatyny
6. Po treningu, zazwyczaj koło 22 - banan, 20-30g izolatu białka, 5g monohydratu kreatyny, bcaa
7. 22:30 - posiłek po treningowy zestaw jak w pkt. 3 i 4

Problem z gazami zaczyna się od posiłku obiadowego, tj. węgle, kurczak, warzywa. Próbowałem z różnymi rodzajami ryżu, makaronami oraz ziemniakami, odpuszczałem sobie brokuły ponieważ myślałem że one są przyczyną gazów, jednak problem cały czas był taki sam, otóż po zjedzeniu obiadu mój organizm zaczyna zachowywać się dosłownie jak wulkan. Jednocześnie pragnę dodać że rzeczą naturalną dla mnie jest to że przy takim spożyciu pokarmów produkcja gazów będzie większa, ale to co się ze mną dzieje przechodzi najśmielsze oczekiwania. Swoją drogą, nie wykluczone, że jeśli chodzi o gazy mógłbym zgłosić się do księgi rekordów guiness'a. Dodam że studiuję zaocznie, dwa weekendy w miesiącu spędzam od rana do wieczora na uczelni, gdzie zabieram najczęściej przygotowane przez siebie jedzenie (najczęściej omlety) i oczywiście po zjedzeniu pierwszego omleta problem się pojawia natychmiastowo, a jak wiadomo podczas serii wykładów z krótkimi przerwami trudno jest się "odpowietrzyć". A skoro trudno jest pozbyć się gazów skutkuje to bólami brzucha i cudownymi odgłosami walki namiaru gazów ze mną samym w moich jelitach, co po takim okresie przedstawionego przeze mnie odżywiania się jest coraz cięższe do zniesienia, nie mówiąc o zapachu rzecz jasna. Mam nadzieję że przedstawiłem problem wystarczająco jasno, liczę że ktoś doświadczony zerknie na sprawę poważnie, ponieważ ta sprawa już wyjątkowo długo utrudnia mi normalne funkcjonowanie. Na początku było to zabawne ale sprawa już przestaje mnie bawić :)

Pozdrawiam serdecznie

10 lutego 2014 19:02

Witam!
od jakiegoś czasu do swojej diety na mase dorzuciłem masło orzechowe. Niestety nie jest to w 100% naturalne masło orzechowe bo ilosc orzechów to zaledwie 68 % reszta to jakies oleje palmowe czy cos takiego. czy warto je spożywać i czy mogę w ciągu dnia czy najlepiej na śniadanie ?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
12 listopada 2013 17:34

Witam.
Moje pytanie brzmi następująco :
Jakie proporcje B/T/W są odpowiednie na masie i jak procentowo powinno wyglądać kaloryczność od makroskładników ? Jestem osobą średnio aktywną ,robię trening na siłowni 3 razy w tygodniu.
2.Pytanie

Jak najlepiej z ujemnego bilansu kcal podskoczyć na dodatni tak żebym nie zebrał zbędnej tkanki tłuszczowej?
Np jak obecnie spożywam 1750 kcal a chciałbym dojść do 2900 kcal.

Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam Patryk

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
21 stycznia 2014 14:18

Za każdym razem gdy przechodzę na dietę i śniadanie rozpoczynam od owsianki , przez cały dzień niesamowicie męczą mnie ... gazy . Czy jest na to jakiś sposób oprócz jej odstawienia ? Może sposób przyrządzenia ma znaczenie w tej kwestii ?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie